Morsdag ett jippo eller allvar

morsdag, fira, present

Morsdag firandet  kommer ursprungligen som så mycket annat från USA,
Det började en kvinna som vill hedra sin avlidna mamma. Så den 10 maj 1908 hölls en gudstjänst som baserades på det fjärde budet ur bibeln ” hedra din moder och fader”
I USA är det en helgdag. Fram tills idag har jag faktiskt trott att det här firandet mest var ett jippo framtaget av olika handlare och försäljare
Här i Sverige tillsammans med Marocko och Frankrike firas den alltid sista söndagen i maj.  I Norge där emot redan i februari.

Hur firar man morsdag?

Firandet av Morsdag i Sverige började år 1909 och året efter fanns det instruktioner framtagna för hur detta skulle uppmärksammas och firas.
Det gick i princip ut på:

  • Finns flaggstång i hemmet så skulle flaggas hissas I Sverige är det inte en officiell flaggdag i nutid men det är det i Finland
  • Innan mamman steg upp ur sängen skulle det bjudas på märk väl ”gott” kaffe och bröd. Samtidigt skulle även en gåva överlämnas.
  • Mamman skulle även hälsas med en sång av barnen. Oklart vilken sång som syftas på
  • Mamman entledigades i största möjliga mån från hushållsarbete denna dag. Det var barnen som skulle utföra det dagliga
  • Först på eftermiddagen i samband med kaffestund så ska mamman högtidlighållas och där ska då även barnens far medverka.
  • Ett barn som inte närvarar vid Morsdag ska skicka hälsning med speciellt för ändamålet framtaget vykort

 

Gåvor och presenter

Ursprungligen var det blommor som skulle överlämnas till mamman. Lite därför som vi I Sverige firar Morsdag så sent på året för att säkerställa att det fanns blommor att få tag i. Oklart hur de tänkte i Norge men de kanske kör på tulpaner, vad vet jag. Upplys mig gärna.
Idag finns det nog inga sådana speciella utpekade gåvor för Morsdag. Inte mer än att det är sådant som en kvinna kan uppskatta i allmänhet. Om du frågar mig så kan du få en lång lista med ting och upplevelser jag som kvinna och mamma uppskattar.  Eller varför bara inte en mysig utflykt tillsammans.