Bryggerier från industri till nano bryggeriet

Från Carnegieska porterbruket till Hops N’ Leon of Skaraborg.
En tidsresa på cirka 190 år.

Det manuella hantverket att brygga öl har naturligtvis funnits längre än så och även mindre bryggerier.
Det Carnegieska porterbruket i Göteborg var ett av de första stora industriella bryggerierna. Det låg ute vid Klippan nära Älvsborgsbron och byggnaderna finns ännu kvar men i andra former

När grundaren och ägaren Lorent avled 1833 så köptes det av den engelska grosshandlaren David Carnegie.
Efter en del turer kom sedan bolaget att bli ombildat till ett aktiebolag där Carnegie bara var en av fyra delägare. Han hade dessutom flyttat tillbaka till England så den som i princip ledde bolaget var en Oscar Ekman.
A.B Vin och Spritcentralen övertog år 1921 samtliga aktier i bryggeriet. 7 år senare var det återigen en ny affär. Ett konsortium som bland annat bestod av A.B Pripp & Lyckholm

Den 1 januari 1921 övertogs bryggeriets alla aktier av A.-B. Vin- och Spritcentralen för en summa av 13 miljoner. Sju år senare inköptes bryggeriet, fortfarande med bibehållet namn sedan 1907, för 8 miljoner kronor av ett konsortium, däri 1/5 av aktierna övertogs av Stockholms Bryggerier samt 4/5, dels och till största delen av A.-B. Pripp & Lyckholm i Göteborg som sedermera blev Pripps.
Men namnet Carneige lever än. i Hammarbysjöstad återfinner vi det. På Sveriges bryggeriers hemsida har informationen

Klassningar av öltillverkning

Det är främst mängden /volymen som produceras som är avgörande om jag förstått saken rätt. Från en volym på 50 – 200 liter/sats så får de kallas mikrobryggeri är det mindre så blir det nanobryggeri.
Nu är det väldigt populärt att inrikta sig på hantverket brygga öl. Därför poppar det nu upp nya bryggerier som jästsvampar ur jorden. I Sverige finns det idag ca 130 mikrobryggerier.
De är ju oftast riktiga öl fantaster som startar ett bryggeri. Lusten att experimentera och prova olika råvaror är stor. Tillverkningen sker och baseras på gamla metoder för manuell bryggning och är ett sant hantverk.
Man kan ju undra vad de skulle gilla att använda Govinos Ölglas?

 

Så vilken resa kommer Hopes N´Leon göra i Skaraborg?

Det är ett lokalt bryggeri i Mariestad som har kommit in på Systembolaget med sina öl. Det förekommer öl provingar och då och då så öppnar de upp dörrarna till bryggeriet och har pubkvällar. Lokalen ligger centralt. De här kvällarna går under namnet Tap Room och är mycket välbesökta och populära.
I Tidningen Unica Mariestad har vi kunnat läsa att det finns långtgående planer på att ta över den gamla kvarnen och utvidga bryggeriet men även komplettera med stor provningslokal. Så bara framtiden kan utvisa vart det landar men vi håller tummarna för en lika lång historia som Carnegieska kan erbjuda