Hem / Nyheter / Att använda blockljus

Att använda blockljus

När man köper blockljus så vill man naturligtvis att det ska brinna fint och inte sota eller rinna. Det ska hålla formen och räcka så länge som möjligt.
Det finns lite saker att tänka på för att det ska uppnås.

Tiden
För att ett ljus ska räcka länge och få en fin form så låt det brinna främst iallafall första gången så lång tid som det tar för massan att smälta ut till kant. Tänk på att smältpunkten för ljusmassan är ca 57 grader så står ljuset kallt så kommer det aldrig att smälta hela vägen ut till kant och man får en djup ” krater”.

Veken
Vid första användning så klipp ned veken så den är ca 1 cm lång. Bryt aldrig av veken när den är böjd. Den ska vara så för att optimera brinnegenskaperna och undvika sotmusslor.
Om du har ett ljusarrangemang se till att vrida ljusen så att vekarnas böjning pekar bort från de andra ljusen. Viktigt är också för brandrisken att inte ställa ljusen för tätt.

Ventilation
Om ett ljus står där det drar så börjar det lätt att sota. Man bör tänka för valet av storlek på ljus som man ska använda i sin lykta. Om ljuset är för stort för lyktan så blir det för varmt för ljuset.
Skulle det vara en lykta med för dålig ventilation så börjar ljuset/lågan att flämta och då uppstår sotning.