Älskade bubblor – Champagne, bubbel och mousserande

champagne, processo, bubbel, bubblor, cava

Champagne, bubbel och mousserande.
Gemensam nämnare är att jag älskar dem alla.
Mina kunskaper om de älskade bubblorna är dock milt sagt låg.

Champagneprovningar

Ja det verkar inte råda någon brist på att prova champagne om man vill och har möjlighet. Själv bor jag i en mindre stad där champagneprovningarna inte duggar tätt i stadens event kalender.
Gjorde en liten Googling i ämnet och kunde torrt konstatera att det finns champagneprovningar för de flesta allt från tjejgänget till senior provningar.
De som håller i provningarna är allt från ICA till företag som erbjuder provningar och håller i Event.

Olika bubblor

Att champagne är till verkat på orten Champagne och det är endast då den får kallas Champagne har till och med jag uppfattat.
Sedan har vi Brut och om jag förstår saken rätt så är Brut en smak lik upplevelse och tillverkas framställs på samma sätt som Champagne men med skillnaden att den inte är från orten Champagne.

Cava eller Prosecco

De flesta känner en smak skillnad på de här två men vad är skillnaderna.
Först och främst är de från två olika länder. Cavan från Spanien och Processon från Italien.
Cavan jäser två gånger. Först på fat och sedan i flaska och Proseccon jäses i en ståltank. Sedan lagras den mellan 1 ½ – 2 år. Cavan i sin tur lagras ca 9 månader.
Druvorna skiljer sig åt. Prosecco görs till största del av vindruvan Glera som tidigare hette just Prosecco

Champagneglas eller glas för mousserande dryck

Jag lovar med handen på hjärtat. Jag skulle aldrig inta någon form av bubbel i kaffekopp, en gångs plastmugg eller ett tjockt plastglas. BRRRR….
Det blir inte samma sak och känslan ja känslan den är bara inte samma.  Man gör inte bubblet rättvisa helt enkelt.  Glaset ska vara tunt och högt.  De kallas även flöjter tror jag.  Jag har testat Govinos plastglas för bubbel och jag tycker att känslan jag vill ha finns där. Bubblorna håller sig doften blir tydlig. Jag är inte direkt bra på att känna exakt vad det doftar och kan ibland bli rätt förvånad när jag läser vad det ska dofta. Men dofter av bröd, jäst och citrus kan jag nog sortera ut eller om det lukat gott eller inte.  Än så länge är jag rätt nöjd med det.